{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Palestinci obilježili naqbu - katastrofu zbog stvaranja Izraela

F
15.5.2010. u 17:09
0
11
Palestinci obilježili naqbu - katastrofu zbog stvaranja Izraela
0
Palestinci obilježili naqbu - katastrofu zbog stvaranja Izraela
Foto: AFP
Hiljade Palestinaca, pristalice Hamasa i Fataha, demostrirale su u subotu zajedno u pojasu Gaze, povodom 62. godišnjice stvaranja Izraela koji oni doživljavaju kao naqbu - katastrofu.
Stotine hiljada Palestinaca je pobjeglo ili je protjerano iz svojih domova u ratu koji je izbio 1948., poslije stvaranja jevrejske države. Prema podacima UN-a, danas 4,7 miliona palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka živi na Zapadnoj obali, pojasu Gaze, Libanu, Jordanu i Siriji. Od toga je jedna trećina u izbegličkim logorima.

Uz "Hamasovce", koji vladaju pojasom Gaze, danas su išli i pripadnici Fataha, mašući palestinskim zastavama i noseći ogroman ključ - simbol nade u povratak u napuštene kuće. Na ključu su bila ispisana imena gradova i sela iseljenih tokom rata uz poruku: "Mi ćemo se vratiti".

Hamas je pozvao Fatah da učestvuje u maršu, što se rijetko dešavalo otkako su pripadnici Hamasa preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze u junu 2007. Ranijih godina dvije glavne palestinske frakcije organizovale su posebno slične događaje, podsjeća AP, što je bio odraz nesposobnosti da sarađuju na ključnim pitanjima.

Političkih govora danas nije bilo, niti su učesnici demonstracija nosili zastave svojih stranaka.

Sudbina palestinskih izbjeglica je jedan od najeksplozivnijih nesporazuma između Palestinaca i Izraela. Palestinske vlasti se pozivaju na pravo izbeglica na povratak, a Izrael kategorički odbija svaku ideju o njihovom vraćanju na postojeću teritoriju te zemlje jer smatra da bi značilo kraj postojanja jevrejske države.

Demonstracija je bilo i na Zapadnoj obali u Ramallahu, gdje je stotine vozača i pješaka stalo na minutu na prodoran zvuk sirene da obilježi godišnjicu. Manje demonstracije održane su i istočnom dijelu Jerusalema koji je Izrael anektirao poslije rata 1967. Demonstranti, koje su predvodili članovi izraelskog parlamenta iz arapske partije Balad, nosili su transparente s natpisom: "Judaizacija Jerusalema - nova naqba".

Arapski poslanik u izraelskom parlamentu, Knessetu, dr. Jamal Zahalka, upozorio je da više od 60.000 ljudi u tom dijelu Jerusalema živi pod prijetnjom da će im kuća biti srušena i da se radi o pokušaju preseljenja naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: