Svijet
0

Palestinci nezadovoljni Obaminim stavovima prema Bliskom istoku

FENA
Barack Obama
Barack Obama
Jedan palestinski zvaničnik izjavio je u nedjelju da je palestinska strana sve nezadovoljnija nakon što je američki predsjednik Barack Obam izjavio da neće predstaviti novu bliskoistočnu mirovnu incijativu niti će tražiti od Izraela da zaustavi aktivnosti gradnje naselja na palestinskim teritorijama.

Wassel Abu Yousef, zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), izjavio je za Xinhuu u nedjelju da su stavovi i pozicije predsjednika Obame prema širenju izraelskih naselja, gorućem pitanju mirovnog procesa, pristrasni".

U intervjuu emitovanom na izraelskoj TV stanici Chanel II, Obama je odbacio mogućnost da će zatražiti od Izraela da prekine izgradnju jevrejskih naselja, dodajući: "Mi smo prevazišli situacije u kojima se postavljaju preduslovi". On je također negirao da će predstaviti novu inicijativu na oživljavanju prekinutih mirovnih pregovora.

"Očigledno je da SAD nisu ozbiljno zainteresirane da izvrše pritisak na Izrael da prekine gradnju naselja. One također postavljaju ostale regionalne teme kao prioritet, na štetu palestinskih ciljeva", izjavio je Abu Yousef.

Zvaničnik PLO naglasio je da je palestinski stav prema nastavku mirovnih pregovora "jasan i čvrst", dodajući: "Mi odbijamo nastaviti sve mirovne pregovore s Izraelom prije nego što prekine s gradnjom naselja, koje je međunarodna zajednica potvrdila kao nelegalne".