Brazilski predsjednik
95

Palestinci imaju prijatelja u Južnoj Americi: Lula žestoko kritikovao Izrael, obećao pomoć Gazi

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izjavio je danas tokom posjete Egiptu da UN nije uspio riješiti međunarodne sukobe te je oštro kritikovao izraelsku ofanzivu u Pojasu Gaze.

"Izraelsko ponašanje ne može se objasniti: pod izgovorom da se bori protiv Hamasa, on ubija žene i djecu", rekao je Lula nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem u Kairu.

Kasnije, u govoru Ligi arapskih država (LAS), Lula je istaknuo da je Brazil osudio prekogranični napad Hamasa.

Međutim, u isto vrijeme je odgovor Izraela nazvao "nesrazmjernim, neselektivnim" i neprihvatljivim, piše Reuters. Izraelska odmazda do sada je odnijela živote najmanje 28.663 Palestinca.

Prema Luli, mir se ne može uspostaviti bez stvaranja palestinske države. Brazilski predsjednik pozvao je na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze, što će omogućiti dostavu humanitarne pomoći.

"Ubijanje mora prestati", rekao je. Prema Luli, palestinska država treba biti priznata kao suverena i dobiti punopravno članstvo u UN-u.

Brazilski predsjednik također je pozvao na reformu Vijeća sigurnosti UN-a.

"Multilateralne institucije koje su stvorene da pomognu u rješavanju ovih problema ne rade, tako da je Brazil predan uvođenju potrebnih promjena u globalnim upravljačkim tijelima i nadamo se da ćemo računati na podršku Egipta", rekao je novinarima zajedno sa Sisijem.

Prema Luli, potrebno je povećati broj stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i ukinuti im pravo veta.

"Stalne članice Vijeća sigurnosti su te koje potiču ratove", rekao je brazilski predsjednik. Dodao je da je Brazil podržao tužbu Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde protiv izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.

Ljevičarski predsjednik također je najavio da će njegova vlada dati novi doprinos Uredu UN-a za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku (UNRWA), koji se suočava s prijetnjom nedovoljnog financiranja nakon što je Izrael rekao da je 12 od 13.000 osoblja UN-ove agencije u Pojasu Gaze sudjelovali su u napadu 7. listopada.

"Nedavne optužbe protiv zaposlenika agencije moraju se pravilno istražiti, ali to ne mogu paralizirati", rekao je Lula, pozivajući druge zemlje da "održe i povećaju svoje doprinose".