Svijet
0

Palestinci formirali komisiju u vezi s Arafatovom smrti

FENA
Jedna palestinska istražna komisija očekuje da će rasvijetliti nerazjašnjene okolnosti smrti Yassera Arafata, saopćila je u ponedjeljak fondacija koja nosi njegovo ime.

"U komisiju će biti uključeni arapski liječnici koji su brinuli o zdravlju Yassera Arafata prije njegovog odlaska u Pariz i nekoliko političkih zvaničnika", izjavio je Nasser al-Qidwa, direktor Fondacije Arafat i nećak historijskog vođe Palestinaca.

Yasser Arafat je umro 11. novembra 2004. godine u 75. godini u jednoj bolnici u pariskoj regiji, nakon "velike promjene općeg stanja i anomalija u krvi", navodi se u izvještaju francuskih ljekara.

Nakon njegove smrti neki palestinski zvaničnici su zbog misterije oko bolesti koja je izazvala smrt bili uvjereni da je njihovog vođu otrovao Izrael.

Te tvrdnje je Izrael kategorično demantirao, a izvještaj francuskih ljekara navodi da nijedan trag poznatog otrova nije pronađen pri toksikološkim ispitivanjima.

Izraelski autori jedne knjige o Arafatu, oslanjajući se na izvještaj francuskih ljekara, naveli su tri pretpostavke: trovanje, sidu i infekciju.

Njihovim zaključcima usprotivili su se stručnjaci na koje se poziva New York Times. Američki dnevni list je objavio da je palestinski lider umro od "nepoznate infekcije", ali je "nevjerovatno" da ju je prozrokovala sida ili trovanje.

Fondacija Arafat je zadužena da sačuva uspomenu na bivšeg vođu Organizacije za oslobođenje Palestine (PLO) i dobitnika Nobelove nagrade za mir zajedno s izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i njegovim ministrom vanjskih poslova Shimonom Peresom za "njihove napore za postizanjem mira na Bliskom istoku".