Svijet
0

Palestinac poginuo u urušavanju švercerskog tunela

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinac je poginuo a dva su povrijeđena u nedjelju kada se urušio švercerski tunel ispod granice između pojasa Gaze i Egipta, kazali su medicinari i svjedoci.

Ismail Abu Jalidan (20) preminuo je od gušenja kada se na njega obrušio dio tunela u blizini grada Rafaha, kazao je novinarima Moaweya Hassanein, šef hitne pomoći u Hamasovom pojasu Gaze, prenosi DPA.

Još dvije osobe su povrijeđene u nesreći, kazao je on.

Stanovnici na palestinskoj strani granice kažu da su spasilačke službe brzo stigle na mjesto nesreće i izvukle dvoje preživjelih, teško povrijeđenih.

Spekulira se da je tunel bio oslabljen izraelskim zračnim napadima na pogranični region prije tri dana, koji su navodno bili odmazda za napade raketama kućne izrade na Izrael iz pojasa Gaze.

Šverc osnovnim potrepštinama, lijekovima i oružjem, rasprostranjen je u Rafahu od kada su Izrael i Egipat blokirali pojas Gaze, nakon što su Hamasove sigurnosne snage preuzele kontrolu nad teritorijom u junu 2007. godine.

Humanitarni radnici u Gazi kažu da je više od 120 radnika izgubilo živote u kolapsima pograničnih tunela u posljednje dvije godine.