Kandidat za Guinnessovu knjigu
15

Palestina predstavila najveću geografsku kartu na svijetu

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Gazi je svečano predstavljana geografska karte Palestine, koja je kandidat za Guinnessovu knjigu rekorda budući da je najveća na svijetu.

Zvaničnici Hamasa su saopćili da je štampanje 180 metara kvadratnih karte Palestine trajalo pune tri godine, a učešće su uzeli mnogi stručnjaci sa Univerziteta u Gazi. Ova karta je trenutno obješena na zidu jedne javne zgrade u Gazi.

Geografska karta Palestine, predstavljena u pojasu Gaze, detaljan je prikaz svih naseljenih lokacija te zemlje.

Ovoj svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici, među kojima su bili i predstavnik palestinske vlade, ministar Ataullah Ebu's-Sebh, direktor odjela za pitanja izbjeglica, Isam Advan i nekoliko parlamentaraca Palestine.

Ministar Ebu's-Sebih je istakao da ta karta predstavlja cjelovit prostor Palestine, čiji veliki dio danas pokriva Izrael, i poslao poruku „da Palestina pripada Palestincima“. On je rekao da je pozvao i lidere Palestine u Ramalahu da mu se pridruže u traženju poništenja Ugovora iz Osla, kojim je 78 posto palestinske teritorije pripalo Izraelu, javila je Agencija Anadolija.

Cilj ove geografske karte Palestine, pored obaranja svjetskog rekorda, jest i definiranje i označavanje palestinskih prostora koji toj zemlji pripadaju, te ostavljanje poruke budućim naraštajima Palestinaca.

Zanimljiva je činjenica da se predstavljanje ove karte podudara sa izraelskim pripremama obilježavanja godišnjice osnivanja ove zemlje 15. maja, koju Palestinci nazivaju "nekbe“, što u prijevodu znači "velika katastrofa“.