Težnje ka nezavisnosti
0

Palestina emitirala prve obveznice

FENA
Salam Fajad
Salam Fajad
Palestina je danas emitirala svoje prve korporativne obveznice, što se smatra za novu prekretnicu u naporima te teritorije da postane nezavisna zemlja.

Petogodišnje obveznice u vrijednosti od 70 miliona dolara emitirala je najveća kompanija Palestinske teritorije - "Palestinska razvojna i investiciona kompanija" (PADICO), koja investira u sektore nekretnina, energije, farmacije, elektronike, komunikacija i turizma.

Izvršni direktor PADICO-a Samir Hulileh je izjavio da će 7.000 emitiranih obveznica pomoći u finansiranju izgradnje 300 miliona dolara vrijedne elektrane i turističkog centra na Zapadnoj obali.

Obveznice su kupile palestinske i jordanske banke, prenijela je agencija AP.

Premijer Palestinske uprave, koja kontrolira Zapadnu obalu, Salam Fajad, izjavio je da njegova vlada planira izdavanje vlastitih obveznica, ali nije precizirao kada bi do toga moglo doći.

"Palestinska uprava je odlučna da izgradi osnovu za nezavisnu državu", rekao je ekonomist Fajad i dodao da je njegova vlada dramatično smanjila zavisnost od strane pomoći, na planiranih 970 miliona dolara u ovoj godini, sa 1,8 milijardi dolara u 2008.

PADICO je u februaru objavio da je u 2010. ostvario profit od 38,1 milion dolara.

Petogodišnje obveznice te kompanije nosit će kamatnu stopu od pet posto za prvih 30 mjeseci i promjenljivu kamatnu stopu od pet do 6,5 posto za preostalih 30 mjeseci.