Svijet
0

Pale cijene nafte

FENA
Cijene nafte pale su u utorak nakon što su dan ranije oslabile za skoro dva dolara po barelu zbog popuštanja briga oko mogućnosti većih proizvodnih rezova u OPEC-u.

Cijena ugovora pala je za tri posto u ponedjeljak u New Yorku dok su trgovci odagnali strahovanja od rezova u proizvodnji i fokusirali su se na veće američke naftne zalihe, javio je AP.

Uprkos smanjenom radu rafinerija, očekivalo se da trgovci spuste cijene na rastu američkih zaliha benzina i naftnih destilata koji će biti prikazan u srijedu u izvještaju američkog ministarstva energetike.

Cijena novembarske isporuke sirove nafte na Nymexu sredinom dana na evropskom tržištu pala je za 54 centa na 60,49 dolara po barelu. Cijena ugovora u ponedjeljak je pala za 1,88 dolara kako bi se zaustavila na 61.03 dolara po barelu.

Cijena novembarske isporuke Brent sirove nafte na londonskom ICE tržištu pala je za 69 centi na 59,76 dolara po barelu.

Cijene lož ulja pale su za 1,4 centi na 1,6878 dolara po galonu dok su cijene benzina pale za 1,37 centi na 1.4950 dolara po galonu. Cijene prirodnog gasa pale su za 10,3 centi na5,540 dolara po 1.000 kubnih stopa.