Svijet
0

Pale cijene nafte

FENA
Cijene sirove nafte u ponedjeljak su na azijskom tržištu pale za više od dolara dok učesnici na tržištu reaguju na prognozu Međunarodne energetske agencije (IEA) o smanjenju svjetske potražnje za naftom za 2006. godinu.

"Trgovci se još drže vijesti da je IEA smanjila prognozu brojki zahtjeva za naftu", izjavio je David Thurtell, robni strateg u Commonwealth Bank of Australia u Sydneyu.

Cijena junske isporuke na Nymexu pala je za 1,44 dolara na $70,60 dolara po barelu na elektronskom trgovanju. Cijena ugovora pala je u petak za 1,42 dolara kako bi se zaustavila na 72,04 dolara po barelu, javio je AP.

Junska isporuka Brent sirove nafte na londonskom ICE tržištu pala je za jedan dolar na 71.32 dolara po barelu.

IEA, sa sjedištem u Parizu, saopćila je u svom mjesečnom izvještaju o potražnji za naftom objavljenom u petak da su visoke cijene i blage temperature smanjile američke zahtjeve u prvom kvartalu. Agencija je također primijetila kako snažan izvoz iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza doprinosi zasićenosti tržišta.

U konkretnim ciframa, energetska monitoring agencija smanjila je prognozu rasta zahtjeva za 220.000 barela po danu na 1,25 miliona barela dnevno i time je prosječne dnevne zahtjeve umanjila na 84,84 miliona barela.

Cijene benzina pale su za 4,57 centi na 2,1328 dolara po gaolnu dok je lož-ulje izgubilo na cijeni 3,67 centa na 2,0100 dolara po galonu. Cijene prirodnog gasa pale su za tri centa to 6,250 dolara po 1,000 kubnih stopa.