Svijet
0

Pale cijene nafte

FENA
Cijene nafte u četvrtak su nastavile s gubicima nakon velikog pada dan ranije izazvanog izvještajem američke vlade koji je pokazao veće zalihe benzina. Cijena junske isporuke sirove nafte na Nymexu pala je za 18 centi na 72,10 dolara po barelu na elektronskom trgovanju.

U srijedu su cijene pale za 2,33 dolara kako bi se zaustavile na 72,28 dolara po barelu nakon što je američko ministarstvo energetike objavilo redovni sedmični izvještaj. Podaci su pokazali rast zaliha, jačanje proizvodnje u rafinerijama i slabu potražnju, javio je AP.

Cijene, međutim, ostaju više za oko 46 posto nego prije godinu dana, a analitičari ne očekuju da opadnu u skorije vrijeme. Vrhunac od 75,35 dolara po barelu dostignut je 25. aprila.

Najveći izvor nervoze na tržištu proizilazi iz mogućnosti da Iran, ključni izvoznik nafte, prekine sa snabdijevanjem zbog međunarodnog pritiska da preoblikuje svoj nuklearni program.

Snažna globalna potražnja, ograničene zalihe i prekidi proizvodnje iz Nigerije i Meksičkog zaliva također su izvršili pritisak na rast cijena.

U ostalim kategorijama na Nymexu, benzin je pojeftinio za 0,0057 centi na 2,08 dolara po galonu, lož ulje je poskupilo za za 0.0018 centi na 2,050 dolara po galonu a prirodni gas je pojeftinio za 0,0006 centi na 6,60 dolara po 1.000 kubnih stopa.