{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paksman: BBC kao "mediji u Staljinovoj Rusiji"

F
26.8.2007. u 00:05
0
0
Paksman: BBC kao "mediji u Staljinovoj Rusiji"
0
Paksman: BBC kao "mediji u Staljinovoj Rusiji"
Britanska državna radiotelevizija BBC je u dubokoj krizi koja dovodi u pitanje njen sadašnji status, upozorila je danas londonska štampa i ukazala na oštre kritike i vodećih novinara BBC-a.
Jedan od najpoznatijih televizijskih novinara Džeremi Paksman optužio je BBC da se ponaša kao "mediji u Staljinovoj Rusiji", jer ne uvažava realnost, a za greške niko ne snosi odgovornost.

Paksman, koji vodi ključnu političku emisiju "Njuznajt" na Drugom programu TV BBC-ja, rekao je prošle noći, na TV festivalu u Edinburgu, da ima mnogo manipulacija u emisijama vijesti, da su gledaoci prevareni u zabavnim programima, a rukovodstvo se samo bavi "otupštanjima radnika i izradom petogodišnjih planova".

On je ukazao i na političke pritiske u informativnim programima. Niko ne snosi odgovornost, a BBC, kroz obaveznu pretplatu i državnu pomoć, svake godine ima zagarantovanih tri milijarde funti (4,5 milijarde eura), tvrdi Paksman.

On je upozorio da bi, ako se ovako nastavi, BBC mogao da izgubi pravo na pretplatu. U postojećoj situaciji pretplata na ovoj televiziji je kao da se "uvede taksa na mašine za veš, a pare da se daju jednom od proizvođača deterdženata", ocjenio je Paksman. Prema zakonu, televizijska pretplata je plaćanje za posjedovanje televizora i gledanja svih televizijskih programa, a novac ide samo državnoj radio-televiziji. Godišnja pretplata je 130 funti (200 eura).

Poslednjih meseci TV BBC je javno "uhvaćena u laži" i manipulacijama vjestima, a otkrivene su i prevare gledalaca koji se telefonom uključuju u zabavne programe. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, pokazalo se, manipulira se i slikom, pa se montiraju događaji koji se nisu zbili kako su prikazani. Tih manipulacija nije pošteđena ni kraljica Elizabeta II, pa se rukovodstvo BBC-ja moralo javno da izvini, ali niko nije snosio odgovornost. Najtiražniji britanski tabloid "San" već izvjesno vrijeme ovu TV javno oslovljava kao "medijsko odjeljenje vladajuće Laburističke partije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: