Svijet
0

Paksman: BBC kao "mediji u Staljinovoj Rusiji"

FENA
Britanska državna radiotelevizija BBC je u dubokoj krizi koja dovodi u pitanje njen sadašnji status, upozorila je danas londonska štampa i ukazala na oštre kritike i vodećih novinara BBC-a.

Jedan od najpoznatijih televizijskih novinara Džeremi Paksman optužio je BBC da se ponaša kao "mediji u Staljinovoj Rusiji", jer ne uvažava realnost, a za greške niko ne snosi odgovornost.

Paksman, koji vodi ključnu političku emisiju "Njuznajt" na Drugom programu TV BBC-ja, rekao je prošle noći, na TV festivalu u Edinburgu, da ima mnogo manipulacija u emisijama vijesti, da su gledaoci prevareni u zabavnim programima, a rukovodstvo se samo bavi "otupštanjima radnika i izradom petogodišnjih planova".

On je ukazao i na političke pritiske u informativnim programima. Niko ne snosi odgovornost, a BBC, kroz obaveznu pretplatu i državnu pomoć, svake godine ima zagarantovanih tri milijarde funti (4,5 milijarde eura), tvrdi Paksman.

On je upozorio da bi, ako se ovako nastavi, BBC mogao da izgubi pravo na pretplatu. U postojećoj situaciji pretplata na ovoj televiziji je kao da se "uvede taksa na mašine za veš, a pare da se daju jednom od proizvođača deterdženata", ocjenio je Paksman. Prema zakonu, televizijska pretplata je plaćanje za posjedovanje televizora i gledanja svih televizijskih programa, a novac ide samo državnoj radio-televiziji. Godišnja pretplata je 130 funti (200 eura).

Poslednjih meseci TV BBC je javno "uhvaćena u laži" i manipulacijama vjestima, a otkrivene su i prevare gledalaca koji se telefonom uključuju u zabavne programe. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, pokazalo se, manipulira se i slikom, pa se montiraju događaji koji se nisu zbili kako su prikazani. Tih manipulacija nije pošteđena ni kraljica Elizabeta II, pa se rukovodstvo BBC-ja moralo javno da izvini, ali niko nije snosio odgovornost. Najtiražniji britanski tabloid "San" već izvjesno vrijeme ovu TV javno oslovljava kao "medijsko odjeljenje vladajuće Laburističke partije".