Svijet
0

Pakistanski vojnici ubili skoro 30 militanata

FENA
Skoro 30 protalibanskih militanata i dva vojnika ubijeni su u sukobima u plemenskoj regiji u sjeverozapadnom Pakistanu u petak, saopćila je vojska.

Sukobi su izbili u plemenskoj regiji Darra Adam Kheil u blizini grada Peshawara, dan nakon što su militanti zaplijenili četiri kamiona koja su prevozila municiju i ostale potrepštine za pogranične snage.

"Sudeći po izvještajima, 25 do 30 zlikovaca je ubijeno", navodi vojska u saopćenju.

Mali prašnjavi grad Darra Adam Kheil poznat je kao pakistanska "prijestonica pušaka" jer njegovi paštunski stanovnici generacijama tu proizvode oružje, uključujući puške, pištolje i sačmarice.

Iako je postao zloglasan kao utočište za krijumčare, grad je donedavno bio lišen nasilja militanata koje je preplavilo pakistanski plemenski pojas duž granice s Afganistanom.

Protalibanski militanti, ipak, pojačali su aktivnosti u toj regiji u posljednjim mjesecima napadima na muzičke prodavnice, a jedan obavještajni agent je ubijen tu prošle godine.

Vojska je saopćila da je Granični korpus očistio strateške vrhove od militanata južno od sela Spuna Thana u toj regiji.

Dalje prema jugozapadu plemenskogh pojasa, snage sigurnosti boreile su se militantima u Južnom Waziristanu, poznatom kao utočištu za militante al-Qaide.

Skoro 150 militanata i više od 20 vladinih vojnika ubijeno je u Južnom Waziristanu u sedmici sukoba s borcima lojalnim Baitullahu Mehsudu, talibanskom zapovjedniku za koga vlada tvrdi da stoji iza ubistva opozicijske liderke Benazir Bhutto prošlog mjeseca.

Mehsud se sastao s ostalim talibanskim zapovjednicima u Waziristanu u petak, i oni su naredili svojim borcima da pojačaju napade na pakistanske snage sigurnosti, izjavio je Reutersu hadži Omar, portparol militanata.