Napadi u Mumbaiju
0

Pakistanski teroristi obećali da će "osloboditi Kašmir"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grupa naoružanih islamista s bazom u Pakistanu, optužena za napade u Mumbaiju krajem 2008. godine, zaprijetila je u srijedu indijskoj vojsci da će nastaviti s napadima kako bi "oslobodila" Kašmir, teritorij podijeljen između New Delhija i Islamabada.

Osam indijskih vojnika i 17 pobunjenika ubijeno je od subote u pucnjavi blizu Kontrolne linije (LoC), granice koja od 1949. godine de facto razdvaja indijski od pakistanskog Kašmira, saopćila je u utorak indijska vojska.

Ove srijede je tajna fundamentalistička pakistanska organizacija Lashkar-e-Taiba (LeT) potvrdila da su njeni borci umiješani u ove sukobe.

"To je poruka Indiji: borba za oslobođenje Kašmira teče po planu", izjavio je telefonski agenciji AFP Abdullah Ghaznavi, glasnogovornik LeT-a.

On je potvrdio da je do okršaja došlo u subotu, nakon što su indijske trupe napadnute iz zasjede i da je u redovima vojske bilo 25 mrtvih, a u LeT-u 10.

Islamabad i New Delhi su 2003. godine zaključili primirje duž linije, ali u regiji vlada napetost nakon napada u Mumbaiju krajem 2008. godine koje Indija pripisuje Lashkar-e-Taibi, dok organizacija odgovornost negira.

Kašmir je već 60 godina bolna rana Indije i Pakistana i zbog njega su vođena tri rata među "neprijateljskom braćom" na jugu Azije, nakon što je nastao 1947. godine krvavom podjelom britanskoga indijskog carstva.