Svijet
0

Pakistanski talibani ubili dvojicu Afganistanaca

FENA
Talibanski militanti ubili su dva afganistanska državljana u sjeverozapadnom Pakistanu zbog navodnih špijunskih aktivnosti za američke snage koje se bore protiv osnažene militantne grupe s druge strane granice u Afganistanu, saopćio je u nedjelju policijski zvaničnik.

Policija je pronašla mecima izrešetana tijela u nedjelju u napuštenom selu u Sjevernom Waziristanu, dijelu pakistanske plemenske regije kojom vlada bezakonje duž granice s Afganistanom, saopćila je lokalna policija, javio je AP.

U poruci koju su napisali talibani i ostavljena je na tijelima navodi se da su dvojica braće iz afganistanskog grada Khosta u blizini pakistanske granice oteti i ubijeni jer su bili američki špijuni, saopćio je zvaničnik.

Snage pod američkim vodstvom svrgnule su tvrdokorni talibanski režim u Afganistanu u 2001., ali su mnogi pobjegli u Pakistan, odakle su nastavili izvoditi napade preko granice. Amerikanci su odgovorili na tu prijetnju povremenim raketnim napadima na pakistanske plemenske regije što je izazvalo proteste lokalnog stanovništva i pakistanske vlade.

Washington također vrši pritisak na Pakistan da pojača vojne operacije u plemenskim regijama i u susjednoj Sjeverozapadnoj graničnoj pokrajini, gdje su militanti također pronašli utočište. Ti napadi su nepopularni među lokalnim stanovništvom i zvaničnicima naviknutim na slab uticaj pakistanske centralne vlade.