Svijet
0

Pakistanski talibani oteli 25 dječaka

FENA
Pakistanski talibani su preuzeli odgovornost za otmicu 25 dječaka kao kaznu pripadnicima plemena koji podržavaju državnu vojsku na nemirnom sjeverozapadu te zemlje u subotu.

Pakistanski zvaničnici su rekli u petak da afganistanski militanti otimaju dječake nakon što oni pređu u Afganistan u pograničnoj plemenskoh regiji Bajaur.

Glasnogovornik pakistanskih talibana je rekao da oni drže dječake i da će odlučiti o njihovoj sudbini, prenio je Reuters.

  • Mi smo ih oteli jer njihovi roditelji i plemenske vođe pomažu vladi i bore se protiv nas - rekao je glasnogovornik Ehsanullah Ehsan za Reuters.

On je također rekao da drže između 20 i 25 dječaka, ali nije rekao lokaciju na kojoj se oni nalaze. Bajaurov visoki zvaničnik vlade, Islam Zeb, rekao je da je 25 dječaka nestalo.

Grupa od oko 60 dječaka je bila prisutna tokom prelaska granice između Afganistana i Pakistana, ali je samo 20 dječaka ispod deset godina starosti bilo dozvoljeno da se vrati u Pakistan, dok je 40 ostalih između 12 i 14 godina zadržano.

Ehsan kaže da su imali plan koji uključuje masovne otmice i očekivali su veliki broj ljudi da posjeti pograničnu regiju za Bajram.

Sigurnosni službenici kažu da su za otmice saznali kada su ih roditelji djece i pripadnici plemena koji nastanjuju pogranični predio obavijestili o incidentu u petak.

Dječaci pripadaju plemenu Mamun koje se protivi El-Kaidi i talibanima. Pripadnici plemena su uspostavili narodnu vojsku kako bi se borili protiv njih, što je naljutilo militante i izazvalo česte sukobe.