Svijet
0

Pakistanski sud osudio istospolni par

FENA
Shumail Raj I Shezina Tariq; Foto: Reuters
Shumail Raj I Shezina Tariq; Foto: Reuters
Pakistanski sud u ponedjeljak je osudio istospolni par na tri godine zatvora pod optužbama za krivokletstvo, dok su osuđenice najavile da će zatražiti pomoć od predsjednika države.

Slučaj Shumail Raja, koja je rođena kao žensko ali je podvrgnuta dvjema operacijama uklanjanja grudi i materice prije 16 godina, i Shanzin Tariq dveo je do vala otvorenih pitanja o homoseksualnosti i transseksualnosti koji su tabu u tome konzervativnom muslimanskom društvu.

Par, koji se vjenčao prošle godine, obratio se Višem sudu u Lahoreu kako bi zatražio zaštitu od uznemiravanja Tariqovih rođaka. Sudija ih je, ipak, optužio za laganje o Rayovom spolu, javio je AP.

Sud je odredio ljekare koji su ispitali Raya i utvrdili da je on još žensko - što je par kasnije priznao na sudu. Raj je je izrazio želju da se podvrgne dodatnim operacijama.

Predsjedavajući sudac Kahawaja Mohammed Sharif, objavljujući presudu protiv njih sa optužbama za krivokletstvo, izjavio je kako je odredio "blažu" kaznu ispod maksimalne od sedam godina, jer se par izvinio. Sudac je također povukao optužbu za čin neprirodne požude, kažnjiiv doživotnom robijom.

Raj (31) i Tariq (26) izgledali su šokirani presudom. Gledali su skameneno dok je Sharif objaljivao njihovu kaznu i nakratko su se držali pod ruke prije nego što su ih odveli naoružani policajci. Advokat Zahid Husain Bilal izjavio je da će par uložiti žalbu i kako se nada oslobađajućoj presudi. "Oni se nisu plašili ni u jednoj fazi postupka da bi mogli biti kažnjeni", kazao je Bilal.

Ray je zatražo od predsjednika države generala Perveza Musharrafa da intervenira. "Apelujemo na predsjednika Musharrafa da intervenira. Musharraf govori o modernizaciji i prosvjetljenju. Nadamo se da će učiniti nešto za nas", izjavio je Ray novinarima pred sudom.

Upitan o perspektivi tri godine u različitim zatvorima za žene, Ray je odgovorio: "Nema veze, nema veze. Mi volimo jedno drugo." Tariq nije izjavila ništa i par je ušao u policijski kombi koji ih je čekao i odvezao.

Sud će 22. juna nastaviti saslušanje o poništenju braka tog para, koji Tariqova porodica smatra suprotnim islamu i pakistanskim zakonima protiv istospolnih zajednica. Par je prvobitno izjavio da se vjenčao kako bi zaštitio Tariq da bude prodana u bračnu zajednicu kako bi platila kockarske dugove njenog ujaka. Oni su kasnije priznali da su lagali o Rayovom spolu jer se vole i žele da žive zajedno.

Sudac je u ponedjeljak naredio policiji da otvori krivičnu istragu protiv hirurga koji su operisali Raya i iznese detalje svojih nalaza na junskom saslušanju.