Zbog ubistva plemenskog vođe
0

Pakistanski sud izdao nalog za hapšenje Perveza Mušarafa

FENA
Antiteroristički sud (ATC) u Pakistanu je u srijedu izdao nalog za hapšenje bez mogućnosti polaganja jamčevine za bivšeg predsjednika Perveza Mušarafa i bivšeg premijera Šaukata Aziza u slučaju ubistva plemenskog vođe.

Navab Ekbar Bugti, balučistanski vođa plemena, ubijen je 26. augusta 2006. godine tokom vojne operacije na jugozapadu pokrajine Balučistan dok je Mušaraf vladao zemljom.

Bugtijeva porodica podnijela je tužbe protiv bivšeg predsjednika, zatim premijera, kao i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Aftaba Ahmeda Kana Šerpaoa, bivšeg guvernera pokrajine Balučistan Ovaisa Ahmeda Ganija i nekoliko drugih vladinih zvaničnika.

Sud u distriktu Sibi u pokrajini Balučistan naredio je svim optuženim da se pojave na sudu 5. septembra, prenosi Xinhua.

Mušaraf, koji je vladao Pakistanom od 1999. do 2008. godine, živi u samonametnutom egzilu od svoje ostavke na mjestu predsjednika u augustu 2008. godine, nakon što ga je parlament optužio po nekoliko tačaka.

Bivši predsjednik je također osnovao vlastitu političku stranku - Liga za muslimane Pakistana, i rekao da će se u zemlju vratiti naredne godine zbog parlamentarnih izbora.

Drugi sud je također izdao nalog za hapšenje Mušarafa zbog povezanosti s tragičnim atentatom na bivšu premijerku Benazir Buto 2007. godine.

Benazir, dva puta premijerka Pakistana, ubijena je u samoubilačkom napadu u pucnjavi u vojnom gradu Ravalpindiju.

Mušaraf je porekao bilo kakvu povezanost s ubistvom Benazir Buto.