Svijet
0

Pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani odbio dati ostavku

FENA
Jusuf Reza Gilani
Jusuf Reza Gilani
Pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani je u petak odbio dati ostavku, dan nakon što ga je sud proglasio krivim zbog toga što više od dvije godine odbija obnoviti proces zbog korupcije protiv pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zerdarija.

Premijer je izazvao opoziciju dok je govorio pred parlamentom da podnesu prijedlog o glasanju o povjerenju protiv njega, kazavši da njega niko ne može razriješiti s funkcije osim parlamenta.

Vrhovni sud okrivio je Gilanija za "namjerno izrugivanje i nepoštivanje" sudskih naredbi koje zahtijevaju da se pokrene slučaj protiv predsjednika Asifa Alija Zerdarija optuženog za korupciju.

Odmah nakon presude suda, glavna opozicijska stranka Pakistanska muslimanska liga (PML) i druge opozicione stranke pozvale su Gilanija da podnese ostavku.

Opozicioni zastupnici napustili su sjednicu Narodne skupštine kada je premijer došao, javila je Xinhua.

"Zar ja nisam izabrani premijer? Zar ja ne predstavljam 180 miliona stanovnika Pakistana? Niko me ne može smijeniti s premijerskog položaja osim predsjednika parlamenta. To nalažu zakon i ustav", rekao je Gilani pred Narodnom skupštinom.

"Bez obzira na presude, izabrani premijer ne može biti smijenjen bez pravičnog postupka", dodao je on, nakon čega se obratio predsjednici parlamenta Fahmidi Mirzi.

"Također želim poručiti gospođi predsjednici da ona nije samo poštanska služba. I vi morate imati svoje mišljenje o mom smjenjivanju", kazao je on.

Premijer Gilani će podnijeti žalbu nakon što sud objavi presudu.

Politički analitičari smatraju da je ta sudska presuda izazvala još jednu krizu u vladi. Trenutno je zemlja suočena s problemom militanata, teškim energetskim nedostacima, visokim cijenama i nezaposlenošću.

Predsjednik Asif Ali Zerdari, ministri, saveznici i vladajuća Pakistanska narodna partija podržali su Gilanija i odlučili da će nastaviti obavljati dužnost premijera.

Gilani je rekao za stranu televizijsku stanicu prošlog mjeseca da će odstupiti ako ga sud proglasi krivim.