Svijet
0

Pakistanski predsjednik položio zakletvu

FENA
Foto: AFP/PPP/File
Foto: AFP/PPP/File
Asif Ali Zardari, udovac bivše premijerke Benazir Bhutto kojeg su u ponedjeljak parlament i pokrajinske skupštine izabrale za predsjednika, položio je u utorak zakletvu na svečanosti koju su direktno prenosile tv-stanice.

On je, s petogodišnjim mandatom, postao 14. predsjednik Islamske Republike Pakistan, jedine nuklearne vojne sile u muslimanskom svijetu, zamijenivši bivšeg generala Perveza Musharrafa kojeg je nova koalicija na vlasti prije tri sedmice prisilila da podnese ostavku.

Pedesettrogodišnji Zardari, lider glavnog stuba ove koalicije Stranke pakistanskog naroda (PPP), koju je do smrti predvodila Benazir Bhutto, dobio je u subotu više od 70 posto glasova poslanika u parlamentu i u četiri pokrajinske skupštine.

Ova ličnost je vrlo kontroverzna i relativno nepopularna u svojoj zemlji gdje ima nadimak "gospodin 10 posto" i gdje je bio simbol korupcije u državnom vrhu kad je njegova supruga vodila zemlju 1990.

Postao je predsjednik jer se nametnuo na čelu stranke poslije smrti Bhutto koja je bila vođa opozicije sve dok nije ubijena 27. decembra 2007. godine u samoubilačkom napadu za vrijeme predizborne kampanje.