Svijet
0

Pakistanski islamisti ubijaju američke špijune

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan Pakistanac i jedan Afganistanac, koje su islamisti optužili da su američki špijuni, pogubljeni su u plemenskoj zoni na sjeverozapadu Pakistana, u blizini afganistanske granice, izjavio je u srijedu jedan zvaničnik snaga sigurnosti.

Ubijanja "špijuna su postala relativno česta u pakistanskim zonama u kojima su, kako smatra Washington, Al-Qaida i afganistanski talibani obnovili svoje snage nakon pada talibanskog režima u Kabulu krajem 2001. godine i masovnog prisustva međunarodnih trupa u Afganistanu.

Prva žrtva je 35-godišnji Pakistanac, pronađen zadavljen u srijedu kraj ceste u Mir Aliju, jednom od glavnih gradova u Sjevernom Waziristanu, izjavio je agenciji AFP jedan lokalni zvaničnik snaga sigurnosti koji je želio da ostane anoniman.

"Njegovo tijelo je pronađeno u drvenoj kutiji na kojoj je pisalo da je za Amerikance bio važan špijun", precizirao je ovaj izvor.

Lokalne vlasti su nedaleko od tog mjesta pronašle tijelo 45-godišnjeg afganistanskog izbjeglice koji je nestao prije tri mjeseca i kojeg su islamistički borci optužili da špijunira za SAD. On je pogođen iz vatrenog oružja.