Svijet
0

Pakistanski ekstremisti tvrde da su oteli iranske graničare

FENA
Jedna islamska ekstremistička grupa saopćila je danas da je uzela kao taoce 16 iranskih graničara, nedaleko od južne pakistanske provincije Balučistan, kako bi osigurala puštanje na slobodu svojih saboraca, javljaju agencije.

Portparol sunitske ekstremističke grupe "Džundala" (Božija brigada) obavjestio je novinare u Kueti, da ta grupa preuzima odgovornost za otmicu graničara, za koje se vjeruje da su prebačeni na tajno skrovište na teritoriji Pakistana.

Grupa u zamjenu za oslobađanje graničara, traži puštanje na slobodu više od 2.000 ekstremista, koji se nalaze u iranskim zatvorima.

Iranske vlasti zatražile su jučer pomoć od pakistanskih kolega, u pronalaženju 16 svojih ljudi koji su obezbjeđivali granicu u provinciji Sistan-Balučistan na jugoistoku Irana, koja graniči sa dvije države - Avganistanom i Pakistanom.

U ovoj provinciji sunitski ekstremisti imaju jako uporište, a grupa "Džundala", kao jedna od glavnih, se sumnjiči za više napada na iranske snage, u kojima su većinom šiiti.

Iranske vlasti također sumnjaju da je ova grupa, koja ima baze u Iranu, kao i u Pakistanu, povezana sa terorističkom mrežom Al Kaida.