{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pakistanske vlasti nazvale branioce Crvene džamije teroristima

F
9.7.2007. u 11:20
0
0
Pakistanske vlasti nazvale branioce Crvene džamije teroristima
0
Pakistanske vlasti nazvale branioce Crvene džamije teroristima
Foto: AP;
Pakistanski predsjednik, general Pervez Musharraf u ponedjeljak je sazvao sastanak vlade na visokom nivou posvećen tome kako da se slomi skoro sedmicu dana dugi otpor koji pružaju navodni teroristi sakriveni u džamiji u srcu pakistanske prijestonice.
Dok je sastanak počinjao, sporadično puškaranje izbijalo je oko Lal Masjida, ili Crvene džamije, gdje vlada tvrdi da se nalaze dobro naoružani teroristi traženi zbog napada u Pakistanu i van zemlje odlučni da se brane protiv hiljada vojnika, javio je AP.

Portparol džamije, u međuvremenu, izjavio je da je na stotine muškaraca i žena ubijeno u vojnom napadu na džamiju i pridruženu zgradu islamske škole.

Bilo je nemoguće potvrditi ijednu od ovih tvrdnji u eskalaciji sukoba i puškaranja između vladinih snaga i branilaca Crvene džamije u Islamabadu.

Musharraf je poslao vojnike prošle srijede, dan nakon što su pristalice radikalnih imama džamije vodile bitke sa snagama sigurnosti poslanim da suzbiju njihovu kampanju nametanja vladavine u talibanskom stilu u prijestolnici.

Dosad je poginulo najmanje 24 ljudi, uključujući komandanta specijalnih snaga koiji je ubijen dok je vojska pravila rupe u zidovima utvrđenog objekta. Zvaničnici su izjavili kako se nadaju da će stotine studenata koji se navodno drže kao taoci u džamiji iskoristiti te rupe da pobjegnu.

Opsada je izazvala antivladine proteste u ponedjeljak nekih 20.000 pripadnika plemena, uključujući i stotine maskiranih militanata koji su nosili automatske puške, u sjeverozapadnoj regiji Bajur.

Mnogi su uzvikivali "Smrt Musharrafu" i Smrt Americi" na mitingu koji je predvodio Maulana Faqir Mohammed, imam koga traže vlasti i za koga se vjeruje da je bliski saradnik drugog čovjeka al-Qaide, Aymana al-Zawahrija.

"Cjelokupona Musharrafova politika je protiv islama i ove zemlje i stoga je postao naš neprijatelj. On neće biti pošteđen i osveta će biti učinjena protiv njega zbog ovih zločina", kazao je on.

"Nevini učenici i studenti postali su mučenici, džamije se ruše samo da bi se udovoljilo Americi", dodao je.

Ministar za vjerska pitanja, Ejaz ul-Haq, izjavio je da teroristi, uključujući osumnjičene za planiranje ubistva pakistanskog premnijera, kontrolišu džamiju.

"Samo vam mogu reći da je mnogo terorističkih aktivnosti unutar i van Pakistana. I nekoliko ih je koji su veoma poznati, poznatiji od al-Qaide i talibana", izjavio je ul-Haq.

On nije pružio nikakve druge detalje. Musharraf je izjavio da su članovi Jaish-e-Mohammed, radikalne grupe koja učestvuje u borbama protiv indijske vladavine na Kašmiru, umiješani u borbe oko džamije.

Vojni zvaničnik kojem nije bilo dopušteno da se zvanično obraća medijima izjavio je kako presretnuti telefonski razgovori iz džamije nagovještavaju da su njeni branioci povezani s grupom Harkat Jihad-e-Islami.

Neki članovi Harkata osumnjičeni su za umiješanost u ubistvo novinara Wall Street Journala Daniela Pearla u Karačiju u 2002. godini, te u bombaški napad u istom gradu iste godine u kojem je ubijeno 11 francuskih inžinjera.

"Sama činjenica da oni koriste teško automatsko oružje sa stručnošću pokazuje da oni nisu obični 14-godišnji, 15-godišnji učenici", izjavio je vladin portparol Tariq Azim.

Novinari su držani na 200 metara udaljenosti od džamije a snage sigurnosti blokirale su pristup imamima koji su su se nadali da će posredovati.

Lokalna TV stanica Geo citirala je neimenovanog portparola unutar džamije kako kaže da je 305 muškaraca i žena ubijeno u napadu u nedjelju navečer.

Abdul Rashid Gazi, lider džamije, izjavio je da će on i njegovi sljedbenici radije izabrati žrtvovanje od predaje. Također je kazao da je na stotine njegovih sljedbenika već ubijeno prije napada.

Ul-Haq je odbacio njegove tvrdnje kao propagandu i ponudio je Ghaziju da dopusti vozilima hitne pomoći da dođu da pokupe tijela poginulih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: