Svijet
0

Pakistanske snage osigurale Crvenu džamiju

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistanske vojne snage osigurale su Crvenu džamiju i školski kompleks u Islamabadu u srijedu, obuzdavajući tako i posljednje pokušaje otpora samo dan nakon napada u kojem je ubijeno oko 70 militanata, prenosi Reuters.

Poslije tragedije u Crvenoj džamiji ostaje mnogo neodgovorenih pitanja. Ovakva situacija je nepovoljna za predsjednika Perveza Musharrafa koji se ove godine namjerava ponovo kandidirati za predsjednički mandat i svoj sadašnji posao osigurati i u narednih pet godina.

Vojne trupe su osigurale kompleks u kojem se odvijala talačka tragedija, a u kojem je živio i vjerski vođa, radikalni imam Abdul Rashid Ghazi. Prema riječima glasnogovornika vojske, generala Waheeda Arshada, nije ostao nijedan militant ili Ghazijev simpatizer unutar kompleksa.

Ghazi je poginuo u žestokoj pucnjavi između militanata i vojske u utorak. U istoj borbi ubijeno je i 9 pripadnika vojnih snaga, a 29 njih je ranjeno.

Javnost očekuje da bi predsjednik Musharraf ove sedmice mogao održati zvanični govor u vezi sa tragedijom koja se dogodila.

Nakon što je kompleks osiguran, vojska je u njemu pronašla 73 mrtva tijela militanata ubijenih tokom žestoke borbe. O eventualnim civilnim žrtvama, ženama i djeci koji su bili i džamiji Arshad nije govorio. Tačan broj zatočenih ljudi u kompleksu nije objavljen, a Arshad je prije napada kazao da se vjerovatno radi o 200 do 300 ljudi.

Crvena džamija u Islamabadu postala je centar radikalnih islamskih imama, a do sukoba je došlo kada su snage sigurnosti počele da postavljaju bodljikavu žicu oko džamije.

Tamošnji studenti već mjesecima se otvoreno protive politici vlasti u Pakistanu.