Svijet
0

Pakistanska vojska tvrdi da je ubila 40 militanata

FENA
Pakistanska vojska tvrdi da je ubila najmanje 40 protalibanskih militanata u dva dana borbi na sjeverozapadu zemlje.

Pobunjenici su ubijeni u oblasti Shangla u dolini Swat u utorak i u srijedu, saopćio je vojni portparol general major Waheed Arshad, javio je BBC.

Još nije bilo komentara od militanata i nije bilo nezavisne potvrde te tvrdnje. Dolina Swat, u blizini pakistanskih plemenskih regija, zahvaćena je pobunom od oktobra.

Prošle je sedmice vojska saopćila da je ubila 16 protalibanskih militanata u istom području.

Vojnici su "očistili žarište otpora militanata na značajnoj visini" s kojeg se nadgleda put koji vodi u Alpurai, najveći grad u Shangli, navela je novinska agencija Associated Press riječi generala Waheeda.

"Operacija je nastavljena danas u nekoliko dijelova Swata", kazao je.

Situacija u dolini Swat se pogoršala od oktobra kada su protalibanski imam Maulana Fazlullah i njegove pristalice pokušale uvesti svoju verziju islamskih zakona.

Militanti su otada zauzeli velike površine doline kao i najmanje četiri manja grada u toj oblasti. Analitičari tvrde kako je ograničeno kretanje snaga sigurnosti sve više osnažilo militante. Teške borbe nanijele su velike štete civilnim područjima, prisiljavajući veliki broj stanovnika da bježe.

Pakistanski predsjednik, general Pervez Musharraf tvrdi da je pogoršanje sigurnosne situacije u Swatu i drugim dijelovima Pakistana jedan od glavnih razloga za proglašavanje vanrednog stanja 3. novembra.