Svijet
0

Pakistanci žele ostavku Musharrafa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Manje od četiri sedmice prije parlamentarnih izbora većina Pakistanaca želi da predsjednik Pervez Musharraf podnese ostavku i podržava opozicijske stranke, pokazali su rezultati ankete objavljeni u četvrtak.

Čak 72 posto ispitanika reklo je da ne podržava reizbor Musharrafa, a 67 posto ispitanih Pakistana odgovorilo je da bi predsjednik trebalo da podnese ostavku, javila je agencija DPA.

Ovakvi rezultati posljedica su odluka Musharrafa prošlog mjeseca da proglasi vandredno stanje i raspusti sudije Vrhovnog suda, iz bojazni da bi mogli poništiti njegov reizbor u oktobru.

Anketa je obuhvatila 3.520 ispitanika i proveo ju je u novembru Međunarodni republikanski institut, politička organizacija koju je osnovala američka vlada, a čije sjedište je u Washingtonu.

"Musharrafov potez je podijelio zemlju... 25 do 33 procenata ga i dalje podržava i nada se pozitivnom ishodu situacije u zemlji, dok 66 do 75 posto otvoreno izražava svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom, traži promjene i ostavku predsjednika", naveo je Međunarodni republikanski institut.

U međuvremenu je pakistanski državni tužilac Malik Mohammad Qayum izjavio da je predsjednik Musharraf odobrio nalog kojim se predviđa ukidanje vanrednog stanja u zemlji 15. decembra, ali da će prethodno u ustav biti unijeti amandmani kojim se legaliziraju Musharrafove odluke donijete u vrijeme vanrednog stanja.

Musharrafove odluke su, izgleda, uticale i na njegove političke pristalice, prije svega, Pakistansku muslimansku ligu Q, koju prema rezultatima ankete podržava samo 23 posto anketiranih, dok 25 do 30 procenata ispitanika podržava njegove glavne političke protivnike, Pakistansku narodnu stranku Benazir Bhutto i Pakistansku muslimansku ligu Nawaza Sharifa.

Glavne opozicijske stranke su najavile bojkot parlamentarnih izbora zakazanih za 8. januar i ističu da Musharrafova vlada uveliko radi na tome da rezultati izbora ponovo budu u njegovu korist.

Bhutto je zbog toga pozvala svoje simpatizere da izađu na ulice i počnu proteste dan nakon izbora.