Svijet
0

Pakistanci traže da SAD prekinu s napadima bespilotnih aviona

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pakistanski premijer Nawaz Sharif poručio je američkom predsjedniku Baracku Obami da bi Sjedinjene Države trebale zaustaviti napade bespilotnih aviona u Pakistanu, koji su izvor velikih napetosti u odnosima dvije zemlje.

Dvojica čelnika u srijedu su održala opširne razgovore u Bijeloj kući, obećavajući da će ojačati često zategnute odnose između dvije zemlje, prenosi BBC.

Čelnici su također raspravljali o napetostima između Pakistana i Indije oko sporne regije Kašmira.

Obama je izjavio da SAD i Pakistan ostaju snažni strateški partneri.

Sharif je govorio o svom obavezivanju na izgradnju "kooperativnih odnosa s Indijom, i naše napore na mirnom rješenju svih spornih pitanja, uključujući i Kašmir".

Odnosi između Islamabada i Washingtona pogoršali su se prije više od dvije godine, kada su američke specijalne snage ubile čelnika Al Kaide Osamu bin Ladena u njegovom skrovištu u Abbottabadu u sjeveroistočnom Pakistanu, ne upozaravajući unaprijed pakistansku vladu.

Međusobni odnosi dodatno su pogoršani ubistvom 24 pakistanska vojnika u američkom zračnom udaru duž afganistanske granice u istoj godini.

Obama je nakon sastanka priznao da napetosti i nerazumijevanja još postoje između dvije zemlje.

"To je izazov. To nije jednostvno. Obavezali smo se da zajednički radimo kako bismo osigurali da to ne bude izvor napetosti između naših zemalja, nego bi mogao biti izvor jačanja naših odnosa", izjavio je Obama.

On je također obećao saradnju "na način koji poštuje pakistanski suverenitet, koji poštuje brige obje zemlje".

Sharif je izjavio da su SAD i Pakistan "zajednički proputovali kao prijatelji i saveznici u odbrani slobode i nastojanjima na uspostavi međunarodnog mira i sigurnosti".

"Naše dvije zemlje vezane su zajedničkim obavezivanjem na njegovanje demokratskih vrijednosti", kazao je.

Sharif je saopćio da su se dvije strane složile da ojačaju saradnju u borbi protiv terorizma.

"Također sam potegnuo pitanje korištenja bespilotnih aviona tokom našeg sastanka, naglašavajući potrebu za prekidom njihovih napada", kazao je.

Naglasio je da su vodeći prioriteti njegove unutrašnje politike ekonomija, energetika, obrazovanje i borba protiv ekstremističkih aktivnosti.

"Obojica smo se složili da je napredak na tim suštinskim poljima neophodan za stvaranje novih prilika i gradnju svjetlije budućnosti za naše naredne generacije", izjavio je Sharif.

Obama je kazao da su se obojica čelnika složila o očuvanju pakistanskog susjeda Afganistana "stabilnim i sigurnim" dok se američke snage pripremaju da se povuku iz te zemlje u narednoj godini.

Bijela kuća je saopćila da je mir na pakistansko-afganistanskoj granici od ključnog značaja za uspješnu borbu protiv terorizma i pobune.

Obojica čelnika "izrazila su zadovoljstvo pozitivnim trendom ostvarenim na polju vojne saradnje", navodi Bijela kuća u saopćenju koje je kasnije objavila.

Oni su također obećali da će poštovati obaveze koje su preuzeli na Samitu o nuklearnoj sigurnosti održanom u Seulu 2012. godine, naglašavajući da je nuklearni terorizam "jedna od najozbiljnijih prijetnji međunarodnoj sigurnosti", saopćila je Bijela kuća.