Svijet
0

Pakistan: Zbog štednje isključeni klima-uređaji, a radnicima poručeno da ne nose čarape

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Klima-uređaji u javnim objektima u Pakistanu bit će isključeni radi štednje električne energije, uprkos visokoj temperaturi, odlučila je pakistanska Vlada.

Restrikcije u pojedinim dijelovima zemlje traju po 20 sati dnevno.

"Klima-uređaji se neće koristiti u državnim kancelarijama dok se značajno ne popravi energetska situacija", navodi se u Vladinoj direktivi.

Novi kodeks oblačenja podrazumijeva nošenje sandala ili laganih cipela bez čarapa, prenio je Reuters.

Nestašica struje izazvala je proteste praćene nasiljem i nanijela štetu ključnim industrijskim sektorima, zbog čega je igubljeno nekoliko stotina hiljada radnih mjesta u zemlji koju već opterećuju velika nezaposlenost, siromaštvo i talibanska pobuna.

Mnoge porodice, zbog nedostatka električne energije, ne mogu da koriste tekuću vodu, što se veoma loše odražava na zdravlje stanovništva i opšti kvalitet života. U pojedinim dijelovima Pakistana temperatura u dužem periodu premašuje 40 stepeni celzijusa.

Ministri zaduženi za snabdijevanje vodom i električnom energijom izjavili su da je država potpuno nemoćna i da može samo da poveća cijenu struje i gasa.

Pakistan dobija oko dvije trećine energije od nafte i gasa, kojeg takođe nema dovoljno, pa vozači satima čekaju na pumpama da bi mogli da napune rezervoare.