Svijet
0

Pakistan zatražio od Britanije da povuče titulu "sir" za Salmana Rushdieja

FENA
AP
AP
Pakistanski poslanici u ponedjeljak su usvojili rezoluciju koju podržava vlada zahtijevajući od Britanije da povuče vitešku titulu dodijeljenu književniku Salmanu Rushdieju, osuđujući počast kao uvredu vjerskim osjećajima muslimana.

U istočnom gradu Multanu, tvrdokorni studenti palili su lutke kraljice Elizabeth II i Rushdieja. Oko 100 studenata je nosilo transparente na kojem su osuđivali književnika i također su uzvikivali "Ubijte ga! Ubijte ga!", javio je AP.

U subotu je Britanija objavila kako dodjeljuje vitešku titulu autoru "Satanskih stihova", u listi odlikovanja navedenih za zvaničnu proslavu 81. rođendana kraljice.

Rezoluciju u donjem domu parlamenta predložio je ministar za parlamentarna pitanja Sher Afgan Khan Niazi, koji je nazvao Rushdieja - koji je rođen u Indiji u muslimanskoj porodici - "blasfemistom".

"Titula sir iz Britanije za blasfemistu Salmana Rushdieja vrijeđa osjećaje muslimana širom svijeta. Svaka religija treba se poštovati. Zahtijevam od britanske vlade da odmah povuče titulu jer stvara vjersku mržnju", poručo je Niazi Narodnoj skupštini.

Poslanici su jednoglasno glasali za rezoluciju iako je jedan opozicioni poslanik, Khwaja Asif, izjavio kako ona proturječi vladinoj politici savezništva s Britanijom u međunarodnom ratu protiv terorizma.

Iran je u nedjelju također osudio dodjeljivanje viteške titule Rushdieju.

Iranski duhovni vođa, ajatolah Khomeini, 1989. godine izdao je fetvu ili vjerski edikt, naređujući muslimanima da ubiju književnika jer "Satanski stihovi" navodno vrijeđaju islam. Ta je prijetnja prisilila Rushdieja da se skriva jednu deceniju.

Britanski Visoki komesarijat u Islamabadu branio je odluku da se odlikuje Rushdie - jedan od najuglednijih književnika kraja 20. stoljeća čijih je 13 knjiga dobilo brojne nagrade, uključujući Bookerovu nagradu za "Djecu ponoći" u 1981.

"Sir Salman odlikovanje je duboko zasluženo, a razlozi za njega sami su po sebi jasni", izjavio je portparol Aidan Liddle.