Svijet
0

Pakistan: Vojni sudovi ovlašteni da sude civilima

FENA
Pakistanski predsjednik general Pervez Mušaraf ovlastio je vojne sudove da sude civilima optuženim za izdaju, za ohrabrivanje na suprotstavljanje vlastima ili za podsticanje na javne nerede, saopćili su danas zvaničnici u Islamabadu.

Teoretski to bi moglo da se odnosi i na bivšu premijerku sada glavnog opozicionog lidera Benazir Buto koja planira da u utorak predvodi veliki protestni marš od Lahora do Islamabada, javile su svjetske novinske agencije.

Predsjednik Pakistana Mušaraf je proglasio vanredno stanje 3. novembra zbog, kako je rekao, eskalacije nasilja u zemlji na jugu Azije i najavio pojačane operacije protiv islamskih ekstremista u sjevernim oblastima, blizu granice sa haotičnim Avganistanom.

Do sada su na osnovu vanrednog stanja smijenjene mnoge sudije Vrhovnog suda, mediji su stavljeni pod kontrolu i zabranjeno je objavljivanje svega što je uvredljivo za predsjednika i vojne i vladine zvaničnike.

Do sada je više hiljada ljudi uhapšeno, mnogi politički protivnici generala Mušarafa su stavljeni u kućni pritvor, među njima i Buto, ali je ona ubrzo oslobođena pod pritiskom međunarodne javnosti.

Oni koji kritikuju Mušarafove poteze smatraju da je glavni cilj uvođenja vanrednog stanja bilo sprečavanje Vrhovnog suda da procjeni legalnost njegovog reizbora za predsjednika u oktobru.

Međunarodna javnost zabrinuta je zbog dešavanja u Pakistanu.

Međutim, general Mušavar je dobio podršku najvažnijeg saveznika Sjedinjenih Američkih Država pošto je obećao da će vanredno stanje biti ukinuto kroz nekoliko nedjelja, a parlamentarni izbori biti održani 15. febuara, samo mesec dana kasnije nego što je bilo planirano.