Američki diplomat
0

Pakistan veća briga od Afganistana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Teroristički napad u Lahoreu i talibanska pobuna na sjeveru Pakistana pokazuju da je za sigurnost SAD-a i svijeta ta zemlja veća briga nego Afganistan, rekao je za britanski list američki veleposlanik u Kabulu i ocijenio da će vojna pojačanja u Afganistanu isprva izazvati porast nasilja.

"Pakistan je zacijelo jedna od zemalja s nuklearnim oružjem nestabilnost koje predstavlja veći globalni problem", rekao je američki veleposlanik Christopher Dell za britanski dnevnik The Guardian.

Veleposlanik je intervju listu dao nakon terorističkog napada na igrače kriketa u utorak u pakistanskome gradu Lahoreu s osam žrtava.

"Pakistan je veći, ima više stanovnika, nuklearno oružje. On je radikalni islam učinio dijelom političkog života... Zbog svega toga tamo je stanje složenije", rekao je Dell.

Teroristički napad na igrače kriketa sa Šri Lanke doveo je u pitanje sposobnost Pakistana da pobijedi u ratu protiv terorizma, piše list.

Dodaje da su osobno i britanski i američki dužnosnici ocijenili da bi Pakistan mogao za svjetski mir i sigurnost biti opasniji od Afganistana zato što posjeduje nuklearno oružje i visoko politizirane tajne službe pod utjecajem islama.

Najveći problem u Pakistanu su plemenska područja blizu granice s Afganistanom s uporištima talibana i radikalnih islamista.

Dell je također rekao da će vojna pojačanja koja je najavio američki predsjednik Barack Obama isprva izazvati porast nasilja.

U Afganistan idućih mjeseci treba stići oko 17.000 novih vojnika. "Da, vidjet ćemo više nasilja na ljeto", rekao je Dell.