Svijet
0

Pakistan: U tri dana sukoba ubijeno oko 200 ljudi

FENA
Najmanje 45 pakistanskih vojnika i 150 talibanskih pobunjenika ubijeno je u tri dana žestokih borbi u Sjevernom Waziristanu, saopćila je pakistanska vojska.

Vojska je ranije javila da je 50 njenih pripadnika nestalo tokom bitke u blizini afganistanske granice.

Vojnici su nestali nakon što su ekstremisti napali položaje snaga sigurnosti i vojne patrole izvan grada Mir Ali tokom vikenda, javio je BBC.

Do ponedjeljka navečer mnogi su pronađeni, ali ih je 25 nađeno ubijenima.

Pakistanski vojni glasnogovornik general major Waheed Arshad izjavio je da je 50 pobunjenika ranjeno u borbama u nedjelju te kako vojska pokušava uspostaviti kontakt s nestalim vojnicima.

Nakon brojnih napada na vojne konvoje tokom vikenda vojska je poslala helikoptere s topovnjačama i borbene avione kako bi napali položaje pobunjenika u nekoliko sela.

Vojska tvrdi da su žrtve ekstremisti i vojnici, ali lokalni stanovnici su javili da je među poginulima najmanje 10 civila. General-major Arshad izjavio je kako nije upoznat s bilo kakvim civilnim žrtvama u borbama.

U međuvremenu je general-pukovnik Ashfaq Kiani postao novi zamjenik načelnika vojske.

Očekuje se da bivši zapovjednik pakistanske obavještajne službe uskoro postane vrhovni vojni zapovjednik ako predsjednik Pervez Musharraf da ostavku na mjesto vojnog zapovjednika kao što je i obećao.

On će naslijediti vojsku u trenutku sve većeg pritiska pobunjenika u plemenskim područjima blizu afganistanske granice.

Dopisnici tvrde da su te vojne akcije uveliko nepopularne u Pakistanu i da javno mnijenje smatra kako su one izvedene pod američkim pritiskom jer Wasshington želi da Pakistan uništi talibane i pripadnike Al-Qaide u blizini afganistanske granice.

Vjeruje se, pak, da viši oficiri vojske široko prihvataju takvu politiku bez obzira na svoja uvjerenja, dok analitičari tvrde da je opasnost u tome što se čini da je moral među nižim oficirima slab.

Ekstremisti su nedavno zarobili još jednu grupu od 200 vojnika i izgleda da su se oni predali bez borbe.

Dopisnici tvrde da će generalu Kianiju trebati sve umijeće koje ima kako bi se suočio s rastućom pobunom u plemenskim područjima.

Protalibanski pobunjenici pojačali su napade na vojsku nakon što je primirje propalo sredinom jula.