Novi bilans žrtava
0

Pakistan: U napadu bombaša samoubice ubijeno 19 osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U napadu samoubice koji je autobombom u srijedu naletio na policijsku patrolu u regionu Kyber, na granici s Afganistanom, prema najnovijim izvještajima, poginulo je 19 osoba. - Među nastradalima je 11 policajaca, jedan vojnik i sedam civila, izjavio je zvaničnik regionalne vlade Rehan Katak, prenosi Reuters.

Napad se dogodio u gradu Jamrud, na putu kroz prolaz Kyber ka afganistanskoj granici.

Prolaz Kyber istorijski predstavlja važnu rutu snabdijevanja između centralne i južne Azije i strateški važnu vojnu lokaciju, a od 2001. godine, kada je počeo rat u Afganistanu, i glavnu rutu za snabdijevanje snaga NATO-a u ovoj zemlji.

Istovremeno, vojska je saopćila da su dvije osobe poginule kada se u srijedu helikopter pakistanske vojske srušio u istoj oblasti u blizini granice s Afganistanom.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Rehman Malik u srijedu je izjavio kako ima pouzdane informacije da je lider pakistanskih talibana Hakimullah Mehsud preminuo od rana zadobijenih u napadu američke bespilotne letjelice u januaru.

Vojska, međutim, nije mogla da potvrdi informaciju o Mehsudovoj smrti, a dva talibanska zvaničnika, od kojih je jedan vojni komandant, demantovali su da je njihov lider mrtav.

Glasine o sudbini talibanskog lidera počele su da se šire u utorak, nakon što je jedan talibanski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao novinarima da je Mehsud preminuo od zadobijenih povreda.