Svijet
0

Pakistan: U eksploziji dviju bombi 24 mrtvih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 24 osobe su poginule, a 66 ih povrijeđeno u eksploziji dviju bombi u pakistanskom gradu Rawalpindiju, saopćio je portparol pakistanske vojske. Jedna bomba je eksplodirala u autobusu kojim su zaposleni u ministarstvu odbrane išli na posao, rekao je general major Wahid Arshad.

Druga bomba bila je privezana za jedan motocikl i eksplodirala je na području gradske pijace, javio je Reuters.

"Oba (incidenta) su teroristička djela i svi ubijeni i ranjeni su Pakistanci", rekao je Arshad.

Bombe su eksplodirale otprilike u isto vrijeme, oko 7 sati i 20 minuta po lokalnom (3 sata i 20 minuta po srednjoevropskom vremenu). Arshad je rekao da nije poznato da li su bombe aktivirane daljinskim putem ili je riječ o djelu bombaša samoubica.

Portparol vojske također nije mogao da kaže koliko je ljudi poginulo u autobusu, a koliko u drugoj eksploziji bombe, ali prema izjavama drugih pakistanskih zvaničnika bilans žrtava je daleko veći u eksploziji bombe koja se nalazila u autobusu.

Nasilje u sjevernom i susjednom Južnom Vaziristanu je eskaliralo u julu, kad su ekstremisti odlučili da prekrše primirje, postignuo s vladom u septembru 2006. godine, nakon upada vladinih snaga u radikalnu Crvenu džamiju u Islamabadu i raspoređivanja dodatnih trupa u tim regijama.

Za sad niko nije preuzeo odgovornost za podmetanje eksplozivnih naprava. Iako se veći broj napada dogodio na sjeverozapadu zemlje, u julu su se u prijestolnici desila dva samoubilačka bombaška napada.

Rawalpindi se nalazi u blizini prijestolnice Islamabada, i u njemu se nalazi komanda vojske i međunarodni aerodrom.

U Pakistanu je ove godine izvršeno nekoliko sličnih bombaških napada, a samo 19. jula u eksploziji bombe poginule su 32 osobe.

Islamski militanti u Pakistanu, koji su inače povezani s afganistanskim Talibanima, preuzeli su odgovornost za većinu tih napada, dodajući kako je primirje postignuto s pakistanskim vlastima, prekinuto još u septembru 2006.