"Pametni" projektil
5

Pakistan testirao novo oružje domaće proizvodnje uprkos tenzijama s Indijom

Klix.ba
Pakistanske zračne snage su uspješno testirale projektil produženog dometa domaće proizvodnje za koji tvrde da je zapravo "pametno" oružje. Također, Pakistanci su poručili da će odgovoriti punom silom svakoj stranoj agresiji.

Navodno se radi o projektilu zrak-zemlja koji je ispustio borbeni avion JF-17 Thunder, ali detalja zasad nema. Rečeno je samo da se radi o "pametnom oružju" koje ima "produženi" domet.

Na objavljenom kratkom i nejasnom snimku se vidi kako avion ispušta projektil koji potom pogađa metu. Snimak na kraju prikazuje krater koji je napravio projektil.

"Pakistan je miroljubiva zemlja, ali ako bude izložena agresiji, odgovorit će punom silom", upozorio je šef zračnih snaga Mujahid Anwar Khan.

Testiranje projektila je obavljeno u vrijeme tenzija između Pakistana i Indije koje između ove dvije zemlje s nuklearnim naoružanjem traje od kraja februara. Sve je počelo samoubilačkim napadom u indijskom dijelu Kašmira u kojoj je ubijeno 40 policajaca. Odgovornost je preuzela pakistanska militantna grupa, nakon čega je Indija izvršila racije vojnih kampova preko granice. Pakistan je odgovorio granatiranjem meta u Indiji.