Svijet
0

Pakistan suspendiran iz Komonvelta

FENA
Članstvo Pakistana u Komonveltu suspendirano je zajedničkom odlukom ostale 53 zemlje članice na sastanku njihovih ministara vanjskih poslova u Ugandi.

Komitet šefova diplomatija Komonvelta, organizacija nezavisnih suverenih zemalja od kojih je većina nekadašnjih pripadnica Britanske imperije, saopćio je da će Pakistan biti isključen iz rada organizacije sve dok u toj zemlji ne budu ponovo uspostavljeni demokratija i vladavina zakona, javio je BBC.

Nešto ranije je visoka povjerenica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Louise Arbour rekla da predsjednik Pakistana Pervez Musharraf mora što prije vratiti na posao suce Vrhovnog suda koji su smijenjeni za vreme trajanja vanrednog stanja.

"U suprotnome će u Pakistanu zavladati jedan izvrnuti oblik demokratije u kome suci za svoje postupke u potpunosti odgovaraju vlastima", kazala je ona.

Arbour je to izjavila u danu kada je najviši sud u Pakistanu, u novom sastavu, potvrdio Musharrafov reizbor na mjesto predsjednika države.

Vrhovni sud Pakistana je u četvrtak zasjedao u novom sastavu te odbacio i posljednju pravnu žalbu na nedavni reizbor predsjednika Perveza Musharafa.

Time je otvoren put da se general Musharraf povuče s položaja glavnog zapovjednika oružanih snaga i položi zakletvu kao civilni vođa zemlje, što je bio i jedan od glavnih zahtjeva opozicije, ali i njegovih saveznika na Zapadu.

Musharraf je smijenio suce Vrhovnog suda nakon što je prije dvadeset dana proglasio vanredno stanje.

"Predsjednik Musharraf je uništio postojeće pravosuđe i imenovao je Vrhovni sud po svom nahođenju, tako da mislim kako je jasno da je ovo pravosuđe stvoreno da donese baš ovakvu odluku. Zato ona nema baš nikakvog legitimiteta", smatra Arbour.

Britanski premijer Gordon Brown izjavio je da je dobio uvjeravanja generala Musharrafa da će se povući sa mjesta glavnog zapovjednika pakistanske vojske, kao i da će učiniti sve što može da ukine vanredno stanje do općih izbora.