Svijet
0

Pakistan slavi nezavisnost, zemlja u haosu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistan je u četvrtak slavio 61. godišnjicu osnivanja u času kada je zemlja poprište atentata i otvorene krize između predsjednika Perveza Musharrafa i vlade koja ga želi smijeniti.

Pakistanci su noseći zeleno-bijele zastave već u ponoć izašli na ulice Islamabada, pješice, na motociklima i nagurani u automobilima, kako bi gledali vatromet i svečanu rasvjetu na službenim zgradama.

Slavlje je potrajalo dugo u noć, usprkos žestokim borbama između vojske i islamističkih boraca bliskih Al-Qaidi koje već sedmicu dana traju u nepristupačnim područjima uz afganistansku granicu.

Usto, u novom samoubilačkom napadu koji se u srijedu kasno navečer dogodio u Lahoreu život je izgubilo osam osoba, a u bombaškom napadu na vojni autobus u utorak je u Peshawaru ubijeno 13 osoba.

Odgovornost za napad su preuzeli pakistanski talibani.

U četvrtak u 05.00 sati po srednjoevropskome vremenu u Islamabadu su zasvirale sirene, a promet je zaustavljen na jednu minutu kada je premijer Jusuf Raza Gilani podigao nacionalnu zastavu.

Njegova koalicijska vlada sastavljena u martu "obećala je da će olakšati život običnim građanima i da će izvući Pakistan iz gospodarske i političke krize".

Nekoliko sati ranije predsjednik Pervez Musharraf pozvao je na nacionalno pomirene u času kada ga koalicija na vlasti želi smijeniti.

Pakistan i Indija, danas suparničke vojne nuklearne sile, prenosi Hina, nastale su nakon podjele Indijskoga britanskoga carstva 14. i 15. augusta 1947.