Svijet
0

Pakistan: Sile ekstremizma u usponu, smrt Benazir Bhutto još ih ojačava

FENA
Benazir Bhutto, nekoliko trenutaka prije smrti, Foto: Reuters
Benazir Bhutto, nekoliko trenutaka prije smrti, Foto: Reuters
Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto sahranjena je u petak u porodičnom mauzoleju u pokrajini Sindh. Njeno ubistvo, smatraju stručnjaci, moglo bi ohrabriti ekstremiste.

Benazir Bhutto je bila ubijena u samoubilačkom napadu u četvrtak, kada je odlazila s predizbornog skupa svoje Pakistanske narodne stranke, u Rawalpindiju. U petak je pakistanska vlada objavila kako postoje naznake da iza ubistva stoje teroristi Al-Qaide.

Karl Inderfurth, bivši pomoćnik američke državne tajnice za pitanja Južne Azije, u administraciji predsjednika Clintona, kaže da su u Pakistanu sile ekstremizma u usponu, izvještava Glas Amerike.

"Broj samoubilačkih bombaških napada koji se dogodio u Pakistanu potpuno je netipičan za povijest te zemlje… sve to u isto vrijeme kada se izvještava o rastu pobune, te o obnovi Al-Qaide u plemenskim područjima Pakistana, i o obnovi talibana. Pakistan je na izravnoj meti Osame bin Ladena. U septembru je bin Laden u snimljenoj poruci pozvao Pakistance da se podignu protiv predsjednika Musharrafa i njegove vlade, kao i svih pristalica vlade," kaže Inderfurth.

Christine Fair, stručnjakinja za Pakistan pri Korporaciji RAND, kaže da će ubistvo Benazir Bhutto samo ojačati islamske militante.

"Rastuća drskost koju militanti iskazuju i u smislu brzine napada, vrsta napada, rastuće korištenje samoubilačkih napada… oni više nisu samo u plemenskim područjima Pakistana; oni djeluju nekažnjeno po čitavoj zemlji… jasno je da će to samo ohrabriti militante da nastave udarati na važne ličnosti unutar vlade, kao i na druge ljude koji im se čine prijetnjom po njihove namjere," kazala je Fair.

Bhutto je bila ubijena u vrijeme dok je vodila kampanju za opće izbore, zakazane za 8. januar. Njezina smrt, kaže Karl Inderfurth, ima ozbiljne implikacije po neposrednu političku budućnost Pakistana.

"Implikacije su veća nesigurnost i veći rizik u vrijeme dok Pakistan pokušava obaviti tranziciju od vojne vlade generala Perveza Musharrafa ka civilnoj vladi, s Musharrafom kao civilnim predsjednikom i izborima zakazanim za januar. Čovjek se sada mora zapitati mogu li ti izbori uopće biti održani pod ovakvim uvjetima? Možda bi ih trebalo odgoditi za neko vrijeme kako bi se političkoj situaciji dalo vremena da se stabilizira", kaže Inderfurth.

Christine Fair iz Korporacije RAND kaže da se pakistanski predsjednik Musharraf u danima i sedmicama koji slijede suočava s vrlo teškom situacijom.

"Ako Musharrafu ne uspije pribrati svoju političku podršku, mislim da će se vidjeti pojačavanje pritisaka, ne samo iz civilnog društva, odakle već dolazi, nego čak i od vojske, da bi možda bilo bolje za zemlju da Musharraf ode s položaja. Očito, ako do toga dođe, mislim da će se zemlje koje su bliske s Pakistanom naći u nezgodnoj situaciji jer nemaju planove za postmušarafsko doba. Uopće nemaju nikakve planove", smatra Fair.

Mnogi stručnjaci kažu da bi smrt Benazir Bhutto mogla mnoge vlade natjerati da ponovno razmotre svoju politiku prema Pakistanu i predsjedniku Pervezu Musharrafu.