Svijet
0

Pakistan - privid demokratije i prijetnje talibana

FENA
Svi britanski listovi osvrću se u nedjelju na situaciju u Pakistanu nakon još jedne uvjerljive pobjede Perveza Musharrafa na spornim predsjedničkim izborima održanim u subotu.

The Independent piše da je riječ o šaradi pod velom demokratije, što je bilo jasno još prije nego što je glasanje na ovim izborima čak počelo, te da ovi "slobodni, pošteni i transperentni" izbori, na kojima su glasali samo članovi parlamenta (među kojima inače većinu čine Musharrafove pristalice) nikoga nisu mogli zavarati.

Washingtonu i Londonu ova je šarada međutim bila neophodna da bi se osigurao opstanak na vlasti generala Musharrafa, saveznika u "borbi protiv terorizma", piše Independent.

"Margine njegove pobjede mnogo duguju savezu s Benazir Bhutto", piše Sunday Times, koja se vraća u Pakistan nakon osmogodišnjeg egzila u Britaniji, mada takav vještački savez, sklopljen u posljednjem trenutku, nema izgleda da opstane, smatra komentator Sunday Telegrapha.

Sunday Telegraph piše da mnogi u Pakistanu neće poželjeti dobrodošlicu ovoj bivšoj premijerki - talibani su obećali da će izvršiti samoubilačke napade na nju kada se vrati u zemlju.

Sunday Times prenosi i izjavu Benazir Bhutto kako je svjesna opasnosti kojima će biti izložena u pokušaju da vrati demokratiju u Pakistan.

Independent piše da je, usred političke drame u Pakistanu, manje-više zaboravljena prošlomjesečna objava rata Osame bin Ladena protiv Perveza Musharrafa.

Vođa Al-Qaide je putem videa pozvao Pakistance na oružanu pobunu protiv generala Musharrafa; s obzirom na to je da Bin Laden u Pakistanu popularniji od predsjednika, primjećuje Independent, ovaj poziv ima zlokoban prizvuk.