|

Pakistan preuzeo predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN

Pakistan preuzeo predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN
1
S
SRNA
1.1.2013. u 15:51
1
komentara
1

dijeljenja
Pakistan  preuzeo predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv/AFP)
Pakistan je danas preuzeo od Maroka jednomjesečno predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN, koji je dobio pet novih nestalnih članica.
Stalni predstavnik Pakistana u UN Masud Kan najavio je da ta zemlja planira da organizuje otvorene debate na temu opsežnog pristupa borbi protiv terorizma i višedimenzionalnog pristupa misiji održavanja mira UN.

Pakistanski ministar inozemnih poslova Hina Rabani Kar redsjedavat će 15. januara debatom o borbi protiv terorizma i 23. januara otvorenom debatom o situaciji na Bliskom istoku.

Vijeće sigurnosti dobilo je pet novih nestalnih članica: Argentinu, Australiju, Luksemburg, Južnu Koreju i Ruandu.

Nove članice Vijeća sigurnosti UN, koje pripadaju različitim geografskim grupama, izabrala je Generalna skupština UN u oktobru prošle godine, a one su u tom svojstvu zamijenile Kolumbiju, Njemačku, Indiju, Portugal i Južnu Afriku, čiji su mandati danas istekli, prenijele su agencije.

Vijeće sigurnosti UN ima 15 članica, od kojih pet stalnih (Kina, Francuska, Rusija, Britanija i SAD) i deset nestalnih, koje Generalna skupština UN bira na period od dvije godine.

Pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti su još Azerbejdžan, Gvatemala, Maroko, Pakistan i Togo, koje su to postale od januara 2012. godine.

Predsjedavanje Vijeća sigurnosti UN na mjesečnom nivou preuzimaju članice Vijeća prema engleskom alfabetu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...