Svijet
12

Pakistan potresla nova eksplozija: Najmanje 30 povrijeđenih u Quetti

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema prvim informacijama, najmanje 30 osoba povrijeđeno je u eksploziji bombe montirane na motocik ispred jednog restorana u Quetti, glavnom gradu pakistanske provincije Balochistan, poznatom i kao "Pakistanska voćnjak".

Neimenovani lokalni izvor javlja da je jaka eksplozija odjeknula u centru grada Quetta, a da je najvjerovatnije riječ o daljinskom aktiviranju bombe montirane na motocikl koji je prethodno parkiran neposredno ispred ulaza u jedan restoran.

 Na mjesto napada stigle su brojne ekipe medicinske pomoći i vatrogasaca, a nadležni organi su započeli uviđaj i istragu.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

Pakistanska provincija Balochistan zauzima 44 posto površine Pakistana i regija je poznata po bogatim nalazištima prirodnog gasa i ruda, a lokalna militantna grupa Baloch već godinama zahtijeva nezavisnost te regije i izvode različite vrste napada.

Pakistan je prošle sedmice bio poprište jednog od najkrvavijih terorističkih napada u historiji. Talibanski militanti su izveli napad na vojnu školu u Peshawaru i tom prilikom ubili 150 osoba, među kojima 134 učenika.