Svijet
0

Pakistan: Oslobođeno 3.400 osoba uhapšenih tokom vanrednog stanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistan je oslobodio oko 3.400 pravnika i aktivista opozicije uhapšenih širom zemlje nakon 3. novembra kada je predsjednik Pervez Musharraf proglasio vanredno stanje, saopćilo je u utorak ministarstvo unutarnjih poslova.

Glasnogovornik ministarstva Javed Iqbal Cheema najavio je da će još oko 2.000 ljudi biti uskoro oslobođeno, ali nije precizirao rok, prenio je Reuters.

"Očekujemo da sud ubrzo riješi slučajeve optužbi protiv pojedinih osoba koje se sumnjiče za kriminalna djela", rekao je on na konferenciji za novinare u Islamabadu.

Vlast računa da će ovom odlukom uticati na smirivanje političkih napetosti u Pakistanu, u kojem bi opći izbori trebalo da se održe 8. januara.

Predsjednik Musharraf, koji je i vrhovni vojni zapovjednik, još nije ukinuo vanredno stanje koje je uveo pod izgovorom da pojača borbu protiv Al-Qaide i talibana te osigura slobodne i pravedne izbore.

Puštanje pritvorenika dovodi se u vezu s odlukom suda kako nema prepreka da se Musharraf i treći put kandidira za dužnost šefa države, iako se opozicija tome protivi.