Svijet
0

Pakistan optužio Amerikance za "neisprovocirani napad"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistan je optužio snage pod američkim vodstvom za ubistvo 11 pakistanskih vojnika u zračnom udaru u blizini granice s Afganistanom.

Detalji napada, za koji je javljeno da se desio u regiji Mohmand u pakistanskim plemenskim područjima prekoputa Afganistana, nejasni su i nije bilo američke potvrde.

BBC je, ipak, citirao riječi pakistanskog vojnog portparola da je to bio "potpuno neisprovociran i kukavički čin" za koji je okrivio koalicijske snage.

Portparol je izjavio da je napad "udario u same temelje saradnje i žrtava pakistanskih vojnika u njihovoj podršci ratu protiv terorizma".

BBC je javio kako izvještaji ukazuju da se incident desio kada su snage pod američkim vodstvom koje djeluju u Afganistanu učestvovale u antitalibanskoj operaciji.

Talibanski portparol je saopćio da je osam militanata ubijeno u borbama, ali BBC javlja da nije jasno kako su oni poginuli.

Citirane su riječi neimenovanih pakistanskih sigurnosnih zvaničnika da su protalibanski militanti napali unutar Afganistana i da su pakistanski vojnici na graničnim položajima ubijeni u kontraofanzivi.

U ovoj je sedmici američka analitička grupa Rand Corp. saopćila da pojedinci iz pakistanske obavještajne službe i pograničnog korpusa navodno dojavljuju pobunjenicima u Afganistanu o lokacijama i pokretima koalicijskih vojnika, javio je CNN.

Pakistanska vojska nazvala je izvještaj "prljavom kampanjom", prenosi UPI.