Svijet
0

Pakistan: Nuklearno oružje dobro je čuvano

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistan je saopćio u ponedjeljak kako je njegovo nuklearno oružje na sigurnom i nema nikakvog rizika da će ga zaplijeniti talibani ili militanti povezani s al-Qaidom koji su proširili kontrolu izvan sjeverozapadnih graničnih regija.

Reagujući na komentare bivšeg američkog ambasadora u UN-u Johna Boltona i drugih u Washingtonu, portparol Ministarstva vanjskih poslova Mohammed Sadiq izjavio je kako postoji "višestruki lanci komande i kontrole i oružje nije u opasnosti da padne u pogrešne ruke", javio je AP.

"Pakistanski nuklearni program veoma je dobro čuvan", izjavio je on, dodajući kako bi bilo "veoma uvredljivo" da bilo ko tvrdi suprotno.

Washington već dugo ima strahovanja prema pakistanskom nuklearnom arsenalu.

U 2004. godini je Abdul Qadeer Khan, koji je smatran ocem pakistanskog programa nuklearnog oružja, priznao da je davao osjetljivu tehnologiju Iranu, Libiji i Sjevernoj Koreji. Otada je Khan u kućnom pritvoru u svom domu u glavnom gradu Islamabadu.

Prošle je sedmice Bolton pozvao Sjedinjene Države da podrže predsjednika Pakistana, generala Perveza Mushharrafa, koji je pod rastućim međunarodnim pritiskom zbog uvođenja vanrednog stanja 3. novembra, kako bi zaštitio nuklearne arsenale od islamskih fundamentalista.