Rušenje kuća glavni uzrok smrti
0

Pakistan: Najmanje 78 osoba poginulo u novim poplavama

FENA
Najmanje 78 osoba izgubilo je život i desetine povrijeđeno u posljednja tri dana u poplavama u Pakistanu, saopćile su u ponedjeljak hitne službe zemlje.

"Obilne kiše posljednja tri dana izazvale su poplave i uništile 1.600 kuća", izjavio je Irshad Bhati, glasnogovornik Nacionalne službe za praćenje prirodnih katastrofa (NDMA).

"Ukupno je 78 osoba izgubilo život i 68 povrijeđeno u poplavama", dodao je on i precizirao bi se bilans mogao povećati jer je rušenje ovih kuća glavni uzrok smrtnih slučajeva.

"Pokrajina Khyber Pakhtunkhwa, u blizini afganistanske granice, najviše je pogođena, sa 32 mrtvih, uključivši osam članova porodice afganistanskih izbjeglica, koji su poginuli prilikom rušenja njihove ciglane kuće", dodao je on.

"Poplave su uzrok smrti 31 osobe u Kašmiru, pod administracijom Pakistana (sjeveroistok)", dodao je Bhati, koji je izvjestio o brojnim smrtnim slučajevima u centralnim pokrajinama Pendžaba i istočnim Sindha i Balučistana.

Vojska je raspoređena kao pojačanje u okruzima Pendžaba, a meteorološke službe predviđaju u dva sljedeća dana obilne kiše na jugu Sindha i Balučistana.

Tridesetak osoba je već nestalo krajem augusta u poplavama na sjeveru zemlje.

U ljeto 2010. godine Pakistan je doživio najveće poplave u historiji kojima je bilo pogođeno 21 milion stanovnika i pričinjena materijalna šteta od 10 milijardi dolara, podsjeća AFP.