Svijet
6

Pakistan: Najmanje 33 osobe preminule od trovanja slatkišima

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 33 osobe, među kojima petero djece, preminulo je kao posljedica trovanja slatkišima u centralnom Pakistanu, saopćili su zvaničnici.

Masovno trovanje slatkišima, koji su sadržali pesticide, dogodilo se u regiji Karor Lal Esan u provinciji Punjab prošlog mjeseca.

"Broj premunilih trovanjem porastao je na 33, a 13 osoba je hospitalizirano", potvrdio je u izjavi za medije policijski zvaničnik Muhammad Ali Zia.Umar Hayat, stanovnik Karor Lal Esana kupio je slatkiše 17. aprila kako bi častio svoju porodicu i sve prijatelje povodom rođenja unuka, ali je proslava prekinuta, a do kraja tog dana, desetoro je preminulo od jakog trovanja.

Policijski istražitelj Haji Muhammad Ahkhtar potvrdio je za medije da su tri osobe, dva brata koji su vlasnici radionice za proizvodnju slatkiša i jedan njihov radnik uhapšeni i da će u ponedjeljak biti izvedeni pred sud.

Akhtar je kazao da su hemijska ispitivanja pokazala da su slatkiši sadržili pesticide i da ih je konzumiralo 52 ljudi, ali da još uvijek traje istraga u vezi toga kako su hemikalije dospjele u proces pripreme slatkiša.

Pakistan ima izuzetno niske standarde u sigurnosti hrane, a zakonom propisane higijenske norme se rijetko sprovode.