Svijet
0

Pakistan: Najmanje 22 osobe ubijene u sukobu suparničkih grupa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 22 osobe su u subotu ubijene, a 14 ljudi je povrijeđeno u oružanim sukobima između dvije suparničke sunitske grupe u pakistanskoj plemenskoj oblasti duž granice sa Afganistanom, na sjeverozapadu Pakistana.

Sukob je izbio kad je nekoliko stotina teško naoružanih boraca grupe Laškar islam napalo uporište rivalske grupe Ansarul islam u oblasti Tera, plemenskog okruga Hiber, koji se graniči sa Afganistanom.

"Obje strane su razmjenjivale raketnu vatru i koristile lako oružje", izjavio je neimenovani zvaničnik te poluatonomne oblasti.

Zvaničnik je upozorio da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći, jer još nije moguće doći do svih poginulih, javio je DPA.

Grupa Laškar islami, koju predvodi sveštenik Mangal Bag, povezana je s bivšim ekstremnim talibanskim pokretom, koji je nekad upravljao Afganistanom. Sveštenik Bag je svojevremeno pokušao u oblasti Hiber da uvede vladavinu kakva je postojala u Afganistanu kad su zemljom do 2001. upravljali talibani, islamski vjerski učenici. Laškar grupa zagovara poštovanje deobandija, drugačijeg oblika sunitskog islama, dok je suparnička Ansarul islam dosljedna sufizmu, mističnom islamu, poznatom i kao derviš.

Borba za prevlast u regionu između dvije grupe je u prošlosti odnjela na stotine života. Plemenske oblasti u Pakistanu predstavljaju utočište pripadnicima međunarodne terorističke mreže Al Qaida i talibanskim ekstremistima koji su pobjegli iz Afganistana, poslje invazije američke vojske 2001. godine na tu zemlju na jugu Azije, podsjetila je nemačka novinska agencija.