Indija
0

Pakistan mora iskorijeniti terorizam

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indija je u utorak iskoristila napad počinjen u Pakistanu na šrilankašku kriketsku ekipu, zahtijevajući ponovo od Islamabada da iskorijeni terorizam u svojoj zemlji, kako to ona traži od napada u Mumbaiju krajem 2008.

"To je najveća prijetnja nakon hladnog rata i ona se mora ugušiti", izjavio je indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee.

"Sve dok unutar Pakistana ne budu iskorijenjene infrastrukture i postrojenja stavljena na raspolaganje terorističkim grupama, ovakvi incidenti će se ponavljati", insistirao je šef indijske diplomatije.

Indija pripisuje napade u Mumbaiju od 26. novembra 2008. oružanoj pakistanskoj islamističkoj skupini te optužuje obavještajne službe Islamabada da su učestvovale u pripremama napada. Pakistan je u februaru priznao da su ti napadi "djelimično" pripremani na njegovoj teritoriji.

Otada, New Delhi neumorno zahtijeva od svog susjeda da uguši "terorističke skupine" koje djeluju na njegovoj teritoriji.

Kriketska ekipa Šri Lanke bila je u Lahoreu jer je zamijenila Indiju, koja je u decembru otkazala sve turnire planirane u Pakistanu.