Srušen u akciji ubistva Bin Ladena
0

Pakistan Kini omogućio uvid u ostatke američkog helikoptera

FENA
Ostaci helikoptera
Ostaci helikoptera
SAD sumnjiče Pakistance da su u znak odmazde zbog poniženja koje su doživjeli zbog Osame bin Ladena, omogućili kineskoj vojsci da dobije uvid u ostatke "stealth" helikoptera korištenog u toj misiji.

Pakistanci su prijetili da će to učiniti, odmah poslije akcije u Abotabadu, na sjeveru njihove zemlje, u kojoj je ubijen Bin Laden. Jedan od helikoptera opremljenih najnovijom "stealth" tehnologijom, koji je korišten u toj akciji, srušio se i njegovi ostaci su vraćeni Amerikancima tek kasnije.

Kako navodi AP, pozivajući se na zvaničnike Pentagona i protivterorističkih službi, SAD smatraju da su Pakistanci, gnjevni jer o operaciji nisu bili obaviješteni, to i učinili, mada ističu da nemaju čvrste dokaze.

U Pakistanu demantuju da su Kinezima pružili uvid u tehnologiju. Jedan neimenovani zvaničnik u Islamabadu izjavio je da su Pakistanci bili svjesni da SAD pažljivo motre ostatke letjelice, i da bi brzo saznale ako bi se stranim stručnjacima omogućilo da ih ispitaju.

On je također rekao da tehnologija "stealth" rotora helikoptera nije bila toliko revolucionarna, i dodao da je jedina vrijednost bila laki metal korišten u konstrukciji.

Helikopter je bio modifikovani Black Hawk. Komandosi koji su učestvovali u akciji uništili su veći dio letjelice.

Pakistanci su na kraju vratili olupinu, ali štampa tvrdi da je prethodno kineskim vojnim inženjerima omogućeno da je fotografišu i uzmu uzorke materijala od koga je helikopter načinjen.

Nijedan američki zvaničnik nije mogao to sa sigurnošću da potvrdi.