Hillary Clinton
0

"Pakistan je sigurnosna prijetnja"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Hillary Clinton, govoreći pred kongresnim Odborom za vanjsku politiku, kazala je da aktuelno stanje u Pakistanu predstavlja "smrtonosnu prijetnju" sigurnosti Sjedinjenih Država i svijeta.

Clinton je u srijedu objasnila da Pakistan ustupa vlast talibanima i ekstremistima tako što im dozvoljava da nadziru neke dijelove pakistanske teritorije.

Ambasador Pakistana u SAD-u Husein Hakani rekao je BBC-u da u njegovoj zemlji niko ne pokušava umiriti talibane takvim potezom i dodao da ocjena koju je iznijela Hillary Clinton ne doprinosi razumijevanju stanja u Pakistanu.

Američka državna tajnica je izjavila i da se Washington sprema nametnuti oštre sankcije Iranu ako se Teheran ne uključi u razgovore o svome nuklearnom programu.

Clinton je naglasila kako se Bijela kuća nada da će uvjeriti Iran da obustavi napore za izgradnju nuklearnog naoružanja. Govoreći pred članovima kongresnog vanjskopolitičkog odbora, ona je dodala da bi Teheran mogao biti suočen s "vrlo teškim sankcijama" na uspije li SAD uvjeriti Iran.

Iran tvrdi da ima pravo razvijati nuklearni program u mirnodopske svrhe i odbacuje optužbe da pokušava izgraditi nuklearno oružje.

Neposredno nakon izlaganja državne tajnice Hillary Clinton pred kongresnim odborom, iranska vlada je objavila saopćenje u kojem službeno pozdravlja konstruktivne razgovore o svome atomskom programu, koji bi – kako navodi – mogli ukloniti postojeće razlike.

Teheran, međutim, kaže da će istovremeno nastaviti raditi na razvoju atomske energije u mirnodopske svrhe.