Umjetna inteligencija
0

Pakistan: Imran Khan iskoristio AI da se obrati građanima iz zatvora

I. M.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Vještačka inteligencija omogućila je bivšem pakistanskom premijeru Imranu Khanu da u ponedjeljak vodi kampanju iza rešetaka, a klon koji govori glasom opozicionog lidera drži strastveni govor u njegovo ime.

Khan je zatvoren od augusta i sudi mu se zbog curenja povjerljivih dokumenata, dok on tvrdi da su optužbe izmišljene kako bi ga spriječile da učestvuje na općim izborima koji bi trebali biti zakazani u februaru.

Njegova pakistanska stranka Tehreek-e-Insaf (PTI) koristila je umjetnu inteligenciju da napravi četverominutnu poruku od 71-godišnjaka.

Iz PTI su rekli da je Khan poslao stenografski scenario preko advokata koji je upotpunjen njegovom retoričkom stilu. Tekst je zatim sinhronizovan u audio pomoću alata kompanije AI ElevenLabs, koja se može pohvaliti mogućnošću kreiranja "klona glasa" od postojećih uzoraka govora.

"Moji sugrađani Pakistanci, prvo bih želio da pohvalim tim društvenih medija za ovaj historijski pokušaj. Možda se svi pitate kako mi je u zatvoru. Danas je moja odlučnost za stvarnu slobodu veoma jaka", rekao je klon lidera.

Audio snimak je emitovan na kraju petosatnog prenosa govora pristalica PTI-ja na Facebooku, X i YouTube-u i bio je prekriven snimcima i fotografijama Khana.

Prema PTI-ju, bio je prepun originalnih video isječaka iz bivših govora nekadašnje zvijezde kriketa, ali se u intervalima pojavljivao natpis "glas AI Imrana Khana na osnovu njegovih bilješki".

PTI je bila prva politička stranka u Pakistanu koja je naširoko iskoristila potencijal društvenih mreža, koristeći aplikacije za ciljanje mlađe publike koja ih je dovela na vlast prije pet godina.

"Željeli smo da uđemo u izborni režim. Nijedan politički skup PTI nije potpun bez Imrana Khana", rekao je Iljas za AFP.